jump to navigation

O privire in urma cu 40 de ani asupra Internetului… March 29, 2011

Posted by cumainceputinternetul in History.
Tags: , , ,
trackback

În funcţie de cum te uiti la el, 40 de ani este un timp foarte lung sau cât ai pocni din degete. Este 1% din istoria a poporului evreu, dacă socotim înapoi până la naşterea lui Avraam (după Biblie) în 1948 BC. Poti transmite 40 de poze medii sau 10 melodii pe secunda, dacă ai o conexiune la Internet de 40Mbps, ceea ce a devenit o realitate pentru multi dintre noi.
Este un pic mai mult de 10 ori aşteptarea medie de la depunerea cererii dumneavoastră pentru un patent american.  Într-o grămadă de ţări OECD, inclusiv Canada, este numărul de ani (40) pentru care trebuie să contribui la o pensie înainte de a te putea retrage si a te pensiona cu beneficii pe deplin. Este durata de viaţă medie a unui elefant.

Este de 8 ori mai mult decât timpul de când avem Twitter.

În 1997, în primul meu an de liceu, eram uimit de Internet şi de ce însemna el, erau câteva site-uri cu ştiri, toată lumea îşi făcea primul mail pe Yahoo, iar toţi accesau internetul din şcoală, sau din InterNet Cafe-uri unde puteai să cumperi 10 minute de Net. Un an mai târziu, am primit primea mea placă pe care mi-am instalat-o în anticul 486 DX-2 care până atunci nu avusese întâlnire cu niciun alt calculator. Aveam un modem de 2400 Bauds, care putea teoretic să descarce cu viteza luminii pe atunci: 3KB reali pe secundă. La liceu(singurul Liceu de Informatică 100% pe vremea aceea) aveam deja o conexiune de 256Kbps,apoi la scurt timp de 512Kbps. Amazing. Peste 6 luni aveam 4Mbps, apoi peste alte câteva luni 10Mbps. În 2001 făcusem cunoştinţă cu Domnul Broadband.

La începutul Facultăţii, Internetul era încă un interes destul de nişă, şi puteam cumpăra fiecare singură carte care a fost publicată despre Internet şi despre societate. La sfârşitul Facultăţii, aceste cărţi au venit mai repede decât puteam eu să le cumpăr, să nu mai vorbim să le citesc … dar încă nu era FaceBook (cel puţin, nu pentru adulţi), nu era Twitter şi nici YouTube.

Adevărul este că 40 de ani este un timp incredibil de mult în viaţa de Internet: de fapt, este chiar Totul.

Ca urmare, am crescut alăturide tehnologii care au definit domeniul în care lucrez, şilumea în care trăiesc.                  1971 a fost atunci când protocolul Telnet a fost introdus, şi când microprocesorul Intel 4004 a fost lansat – primul microprocesor din lume produs în masa. Acesta era anul când Ray Tomlinson a trimis primul e-mail, introducând utilizarea semnului @ pentru a separa numele de utilizator de la locaţia sa (in 1971, ai putea paria 1 mil$ că acest     semn era doar locaţia lui). Computer Space, primul joc video arcade, era creat în 1971 de către cei care au fondat Atari.

La începutul anului 1971, ARPANET avea 14 noduri: 14 locuri de unde puteai accesa ceea ce în cele din urmă a crescut devenind Internetul. Până la sfârşitul anului, el a ajuns la 19 – chiar aşa, 19 de locuri în toată lumea în care puteai să te conectezi la una din celelalte 18 alte locaţii. Aşa arăta Internetul cu 11 ani înainte să mă nasc, conform cu Computer History Museum:

ARPANET la început . Doar 19 noduri.

ARPANET la început . Doar 19 noduri.

Şi aşa arată acum – mai mult de 19,000 de noduri la care se conectează cam 4 miliarde de IP-uri, conform interactive image from Peer 1 hosting

4 miliarde de IP-uri vers.4 conectate la 19,000 de noduri

4 miliarde de IP-uri vers.4 conectate la 19,000 de noduri

Această creştere de mii de ori reprezintă cea mai rapidă de transformare din istoria omenirii. Explozia reţelei în sine este banala in comparatie cu impactul acesteia asupra politicii noastre, afacerilor noastre, culturii noastre si relaţiilor noastre. Înţelegând impactul acestui fapt este o călătorie de peste 14 ani. Documentarea impactului va fi punctul central al meu, în următoarele 40 de zile.

Mulţumesc Alex!

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a comment